Over Kortrijk


Een stad in beweging

Er zit schwung in Kortrijk. Zoveel is zeker. Van zorgeloos flaneren langs Leieboorden tot heerlijke terrasjes op verborgen locaties: Kortrijk biedt de intimiteit van een dorp met de dynamiek van een metropool.

Dat Kortrijk de voorbije jaren een gedaantewisseling onderging? Jazeker. K-town is opnieuw helemaal wakker en zet vandaag de toon als een baken van levendigheid en gezelligheid. Dat merk je nog het best aan de Leieboorden. De rivier die de stad zoveel rijkdom schonk, schittert opnieuw in zijn volle glorie en vormt een natuurlijke aantrekkingspool voor bewoners én bezoekers. Genieten aan het water, fietsen langs de boorden of gewoon flaneren langs een van de vele wandelpaden en terrasjes: de Leie is back. En hoe.

Kortrijk combineert een historische binnenstad met verrassende mogelijkheden. Denk maar aan shoppingcenter K en de kleine boetieks in de winkel-wandelstraten. Designerdress of hippe sneakers: je vindt het allemaal. Het is die ongedwongen mix die de stad zo aantrekkelijk maakt. Om in te wonen, in te leven en vooral om te beleven. Want of je nu fan bent van sterrenlunches of een gezonde shake: de trendy bars en restaurants groeien als kolen. Ook op cultureel vlak. Ga bijvoorbeeld eens langs in textielmuseum TEXTURE of strek je benen tijdens de Sinksenfeesten en je weet meteen wat we bedoelen.


Stad van historische gebeurtenissen

Elke Kortrijkzaan heeft zijn eigen legendarische verhalen in de stad. Maar ook eeuwen terug was Kortrijk het centrum van de belangstelling. Met (inter)nationale impact. Op 11 juli 1302 vormde de Groeningeplaats het decor van de Guldensporenslag. Vijf eeuwen later legde het Verdrag van Kortrijk voorgoed de grenzen tussen Frankrijk en België vast. Bovendien is en blijft Kortrijk de textielhoofstad bij uitstek, met dank aan de uitgebreide vlasindustrie en de Leie: de gouden rivier die de hele regio welvaart bracht.